Στις 24 Αυγούστου θα μάθει την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος κατηγορείται για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων πέρσι το καλοκαίρι στη Νορβηγία, όπως ανακοίνωσε η δικαστής Βένχε Ελίζαμπεθ Άρντσεν με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. Σήμερα, τελευταία ημέρα της δίκης του, ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής ζήτησε από τους δικαστές να τον αθωώσουν, υποστηρίζοντας ότι διέπραξε τις επιθέσεις για να προστατεύσει τους «βέρους Νορβηγούς από το Ισλάμ και την πολυπολιτισμικότητα».

«Έδρασα εκ μέρους του λαού μου, της θρησκείας μου και της χώρας μου. Για αυτό ζητώ να με απαλλάξετε των κατηγοριών», είπε στο δικαστήριο. «Δεν αναγνωρίζω την ενοχή μου. Επικαλούμαι την αρχή της αναγκαιότητας (που επιτρέπει να σκοτώνει κανείς κάποιον υπό ειδικές συνθήκες) επειδή αγωνίστηκα για το λαό, την κουλτούρα και τη χώρα μου», πρόσθεσε στην τελική αγόρευσή του που διήρκησε περίπου 45 λεπτά.

Μεταξύ άλλων ο Μπράιβικ κατήγγειλε τη «σεξουαλική ελευθεριότητα που απειλεί την παραδοσιακή οικογένεια» κάνοντας αναφορά στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά Sex and the City (!) και τους νορβηγούς καλλιτέχνες που κατάγονται από μετανάστες και εκπροσωπούν τη χώρα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Εurovision.

«Απευθυνόμενος στους πέντε δικαστές υπογράμμισε ότι "η Ιστορία θα δείξει αν δικάζουν έναν άνθρωπο που προσπάθησε να σταματήσει το Κακό", ο οποίος "διέπραξε μια μικρή βαρβαρότητα για να σταματήσει μια μεγαλύτερη".

Νωρίτερα, ο συνήγορος του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στην τελική του αγόρευση στο πλαίσιο της πολύκροτης δίκης υποστήριξε ότι οι επιθέσεις  «υποκινήθηκαν από τις εξτρεμιστικές του απόψεις». Ο Γκέιρ Λίπεσταντ δήλωσε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο πως ο πελάτης του είναι «τρομοκράτης».

«Υποστηρίζω ότι οι πράξεις του της 22ας Ιουλίου υποκινήθηκαν από εξτρεμισμό. Είναι η τρομοκρατία, με απόλυτο κυνισμό και χωρίς ενδοιασμούς, που υποκινεί περισσότερο από ό,τι άλλο τις πράξεις του», είπε χαρακτηριστικά στην αγόρευση που διήρκεσε δυόμιση ώρες.

Ο ίδιος ζήτησε την επιβολή της «επιεικέστερης δυνατής ποινής» και την απόρριψη της επιλογής του εγκλεισμού του σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι χθες η εισαγγελία ζήτησε να θεωρηθεί ο δράστης ασθενής -αν και παραμένουν αμφιβολίες- και να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι σε ένδειξη αποδοκιμασίας οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα του δικαστηρίου.
 
Πριν ξεκινήσει η τελική τοποθέτηση του υπαίτιου του μακελειού, όσοι έζησαν από κοντά την οδύνη αλλά και εκείνοι που «έχασαν» κάποιο δικό τους πρόσωπο στο νορβηγικό νησί που διαπράχθηκαν τα φοβερά εγκλήματα, επέλεξαν να φύγουν από τη δικαστική αίθουσα επιδεικνύοντας την πλήρη απόρριψή τους προς το πρόσωπο του δράστη.