Οι Σομαλοί πειρατές που καταλαμβάνουν πλοία στον Ινδικό Ωκεανό ευθύνονται για τουλάχιστον 35 θανάτους ομήρων το 2011, σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος One Earth Future Foundation και της Διεθνούς Ναυτιλιακής Υπηρεσίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία δείχνει κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Ο αριθμός των ομήρων μειώθηκε κατά 555 το 2011 από 645 το 2010, αναφέρει η έκθεση.

Οκτώ από τους ομήρους σκοτώθηκαν είτε κατά τη σύλληψή τους από τους πειρατές είτε εκτελέστηκαν αργότερα, ενώ άλλοι οχτώ πέθαναν από ασθένειες ή υποσιτισμό. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν είτε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για τη διάσωσή τους από στρατιωτικές δυνάμεις ή ενώ προσπαθούσαν να δραπετεύσουν.

Παρά το γεγονός ότι είναι περιορισμένα τα στοιχεία για τα προηγούμενα έτη, οι 35 θάνατοι είναι μέχρι τώρα οι περισσότεροι που συνδέονται με πειρατείες σε ένα μόνο έτος.

Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι οι πραγματικοί καθώς πολλές από τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι πειρατές και οι οποίες συχνά δεν αναφέρονται, αφορούν καΐκια της περιοχής.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ναυτικές δυνάμεις πολλών χωρών, εκατοντάδες νεαροί Σομαλοί καταφεύγουν στην πειρατεία κάθε χρόνο με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσουν λύτρα ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.