Το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο της Αιγύπτου επέκρινε τους δύο υποψηφίους των προεδρικών εκλογών για τις πρόωρες δηλώσεις αμφότερων περί νίκης, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να διαδηλώσουν ενάντια στη στρατιωτική εξουσία.

Σε ανακοίνωση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι «δεν είναι δικαιολογημένο» οι υποψήφιοι να ισχυρίζονται ότι είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα και ότι έχουν νικήσει, προσθέτοντας ότι τέτοια στάση οδηγεί σε σύγχυση και διχασμό. Παράλληλα το συμβούλιο δήλωσε ότι εμμένει στην απόφασή του για ανάληψη περισσότερων εξουσιών.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές, υποστηρικτές της κοσμικής εξουσίας και νέοι, εισακούοντας το κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, διαδηλώνουν κατά ενίσχυσης της εξουσίας των στρατηγών.

Το στρατιωτικό συμβούλιο απέκτησε ευρύτατες νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες, μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που κυριαρχείτο από τους ισλαμιστές, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου.

Έδωσε επίσης εξουσίες στη στρατιωτική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών να συλλαμβάνουν πολίτες και να τους παραπέμπουν στα στρατιωτικά δικαστήρια, μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε επί τρεις δεκαετίες και η οποία ήρθη μόλις τον περασμένο μήνα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικό θέμα:  Ανησυχία για νέες ταραχές στην Αίγυπτο