Σύννεφα πολέμου μαζεύονται πάνω από τη Συρία, αφού τις τελευταίες ώρες γίνεται λόγος για κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από τις Συριακές αρχές.  O τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στην κατάσταση της υγείας των δύο πιλότων, ενώ  συγκάλεσε εκτάκτως το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξεταστεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή, οι διπλωματικές πιέσεις προς τη Δαμασκό εντείνονται, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν να τονίζει ότι «πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Αν και νωρίτερα η τουρκική εφημερίδα Χαμπερτουρκ ανέφερε επικαλούμενη τον κ. Ερντογάν πως οι δύο πιλότοι του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, είναι ζωντανοί, αν και το αεροσκάφος συνετρίβη, καθώς και πως η Συρία παραδέχθηκε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος από λάθος και ζήτησε συγγνώμη, νεότερες πληροφορίες δίνουν άλλη εικόνα.

Συγκεκριμένα, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε πως ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να πει αν το αεροσκάφος συντρίβη ή καταρρίφθηκε, ενώ επισήμανε πως δεν έχει σίγουρες πληροφορίες για συγγνώμη της Συρίας. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, οι έρευνες για τους πιλότους του F4 συνεχίζονται.

Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού, και μετά τη συνεδρίαση θα γίνουν νέες δηλώσεις. Στο Συμβούλιο, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα, η Άγκυρα επισήμως ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το στρατιωτικό αεροσκάφος την ώρα που αυτό βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία.


Σε ανακοίνωσή του ο τουρκικός στρατός αναφέρει ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μόλις έχασε την επαφή με το αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ερχάκ στην ανατολική επαρχία Μαλάτια.


Δύο μέλη του πληρώματος επέβαιναν στο F-4 την ώρα της συντριβής, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο τον Ουλβί Σαράν, κυβερνήτη της Μαλάτιας.


Σύμφωνα με συριακές πηγές το αεροσκάφος κατερρίφθη από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300, καθώς είχε παραβιάσει το συριακό εναέριο χώρο ενώ πηγή από τη Δαμασκό θεωρεί ότι είναι πιθανό πως καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό ΜIG-29 της συριακής αεροπορίας.


Παράλληλα, εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το καθεστώς Άσαντ, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν να κάνει λόγο για την αναγκαιότητα ανάληψης άμεσης δράσης από τη διεθνή κοινότητα.


Αλλά και ο παραδοσιακός σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία, φαίνεται πως χάνει την υπομονή της με την κατάσταση στη χώρα.


Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση που είχε με τον στο Σύρο ομόλογό του, δήλωσε ότι «η Συρία πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να εφαρμόσει το το σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Αναν»,


Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πόλεις ταυτόχρονα με τους αντάρτες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα ζητήσει την υποστήριξη και άλλων κρατών για μια τέτοια συμφωνία.Παναγιώτης Βελισσάρης
 

TAGS