Το νέο πρωθυπουργό της χώρας εξέλεξε η πακιστανική βουλή έπειτα από σημερινή συνεδρίασή της. Ο νεοεκλεγείς Ράτζα Περβέζ Ασράφ, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Ύδρευσης και Ενέργειας.

Ο Ράτζα Περβέζ Ασράφ, αντικατέστησε τον προηγούμενο υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, καθώς ο τελευταίος απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν. Ο Ράζα Γκιλάνι είχε αρνηθεί να εξετάσει εκ νέου τις υποθέσεις διαφθοράς προηγούμενων Προέδρων.
 

Όπως σημειώνει το Reuters, τις τελευταίες εβδομάδες, τα 3 κέντρα εξουσίας στη χώρα, ο στρατός, το πολιτικό κατεστημένο και το Ανώτατο Δικαστήριο δίνουν «μάχες» στο πλαίσιο του εσωτερικού ανταγωνισμού τους.

Χαρακτηριστικά, ο Ράζα Γκιλάνι είχε αποφασιστεί από το  Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (είναι η μεγαλύτερη δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού) ν' αντικατασταθεί από τον υπουργό υπεύθυνο για την κλωστοϋφαντουργία, όμως ένα ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από δικαστήριο που ασχολείται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, «έκαψε» αυτή την υποψηφιότητα.


Παρά τη σύγχυση που προκάλεσαν οι διαδοχικές ματαιώσεις, ο Συέντ Κουρσίντ Σαχ, ανώτερο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε «ο Ράτζα Περβέζ Ασράφ είναι ο υποψήφιός μας», συμπληρώνοντας ωστόσο πως η πολιτική κρίση οδηγεί το Ισλαμαμπάντ στις κάλπες.

«Εάν έχουμε υποπέσει σε κάποια λάθη και δεν έχουμε υλοποιήσει το πρόγραμμά μας, τότε η απόφαση πρέπει να αφεθεί στο λαό του Πακιστάν», προσέθεσε με νόημα ο κ. Σαχ.