Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα ότι προσκάλεσε τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να τον συναντήσουν στο Λευκό Οίκο στα μέσα Νοεμβρίου και διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να περάσει "δύο χρόνια καυγαδίζοντας" με τους νικητές των ενδιάμεσων εκλογών της περασμένης Τρίτης.

"Έχω ήδη προσκαλέσει τους Μιτς Μακόνελ και Τζον Μπόνερ, Χάρι Ρέιντ και Νάνσι Πελόζι σε συνάντηση εδώ κατά την πρώτη εβδομάδα" της τελευταίας συνεδρίασης του απερχόμενου Κογκρέσου, στις 18 Νοεμβρίου, διευκρίνισε ο Ομπάμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μπόνερ αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η Νάνσι Πελόζι των Δημοκρατικών είναι η νύν πρόεδρος. Ο Μακόνελ είναι ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ενώ ο Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ είναι πρόεδρος της Γερουσίας.

"Είναι μια συνάντηση κατά την οποία θέλω να μιλήσουμε σε βάθος για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε να προοδεύσει το πρόγραμμα των Αμερικανών. Αυτό δεν θα γίνει μόνον για τη φωτογραφία", προσέθεσε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ακινησίας στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας του κράτους, μεταξύ ενός Λευκού Οίκου τον οποίο κατέχουν οι Δημοκρατικοί και ενός Κογκρέσου στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν εφεξής τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν "ροκανίσει" την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να περάσουν δύο χρόνια καυγαδίζοντας και θα πρέπει να προσπαθήσουμε έτσι ώστε όλος ο κόσμος να ριχτεί στη δουλειά, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι", σημείωσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι "ελπίζει" η ρωσοαμερικανική συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού που αποκαλείται "νέα START" θα μπορέσει να επικυρωθεί στο Κογκρέσο πριν από τη λειτουργία τον Ιανουάριο του νέου κοινοβουλίου που εκλέχτηκε στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης.

"Έχουμε διαπραγματευτεί με τους Ρώσους σημαντικές μειώσεις του πυρηνικού μας οπλοστασίου. Αυτού του είδους τα πράγματα υποστηρίζονταν πάντα και από τα δύο κόμματα" στο Κογκρέσο, δήλωσε.

"Δεν είναι ένα θέμα παραδοσιακά Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανικό, αλλά κυρίως ένα θέμα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε (στην επικύρωση της συνθήκης) προτού να αποχωρήσετε", σημείωσε, αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση του σημερινού Κογκρέσου, στο οποίο οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία.

Μια τέτοια ψηφοφορία "θα έστελνε ένα δυνατό μήνυμα στη Ρωσία για τη σοβαρότητά μας όσον αφορά τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, αλλά και ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο για τη σοβαρότητά μας όταν πρόκειται για τη μη-διάδοση" των πυρηνικών όπλων, κατέληξε ο Ομπάμα.