Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται πως βαδίζουν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους την Παρασκευή. Σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη σε διεθνή ύδατα και υποστήριξε ότι η Τουρκία θα φέρει το θέμα στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ το F4 «χτυπήθηκε όταν βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας».  Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το αεροσκάφος πέρασε για λίγα δευτερόλεπτα στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Παράλληλα ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και δεν συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον της Συρίας.

Ο Τούρκος υπουργός απέρριψε ακόμη ως «αναληθείς» τους ισχυρισμούς της Δαμασκού πως δεν γνώριζε ότι το αεροσκάφος ήταν τουρκικό, παρά μόνο αφού το κατέρριψε.

Είναι εμφανές ότι οι σχέσεις με τη Δαμασκό ύστερα και από τις δηλώσεις Νταβούτογλου οξύνονται ακόμη περισσότερο καθώς πλέον η Τουρκία βάζει στο τραπέζι όλους τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις της Άγκυρας, σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, θα ανακοινωθούν την Τρίτη, αφού πρώτα η Τουρκία συμβουλευτεί και ΝΑΤΟ, για πιθανούς τρόπους αντίδρασης.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Συμμαχίας, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ) το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

«Το Βόρειο Ατλαντικό Συμβούλιο (NAC) θα συγκληθεί την Τρίτη ύστερα από το αίτημα της Τουρκίας. Αναμένουμε η Τουρκία να κάνει παρουσίαση του πρόσφατου επεισοδίου», ανέφερε η Οάνα Λουνγκέσκου.

Παράλληλα, η Άγκυρα θα παρουσιάσει επισήμως την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Συρία δεν προειδοποίησε το αεροσκάφος ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της και δεν επικοινώνησε με την Τουρκία για να την προειδοποιήσει πριν το καταρρίψει.

Σημειώνεται ότι μέσα στην ημέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντήσει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ώστε να τους ενημερώσει για την κατάσταση.

Η Τουρκία εξέδωσε διπλωματική νότα εναντίον της Συρίας για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού πάνω από την Μεσόγειο, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικά θέματα:

Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Συρία

Στα ύψη η ένταση μεταξύ Τουρκίας – Συρίας μετά την κατάρριψη του μαχητικού