Συναινετικός προσπάθησε να εμφανιστεί ο νέος πρόεδρος της Παραγουάης, Φεντερίκο Φράνκο, ο οποίος προσπάθησε μάλιστα να ζητήσει και την βοήθεια του αποπεμφθέντα Φερνάνδο Λούγο για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας. Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Φράνκο δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να «μεταπείσει και να πείσει» την Αργεντινή ότι η διαδικασία αποπομπής του Λούγο έγινε με νόμιμο τρόπο.

Ο Φράνκο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «θα επικοινωνήσουμε με τις γειτονικές χώρες και είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσουν την κατάσταση στην Παραγουάη».

Διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε παραβίαση [της συνταγματικής τάξης] ή πραξικόπημα, υπήρξε απλώς μια αλλαγή ηγεσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας».

Πρόσθεσε τέλος ότι επιθυμεί να συζητήσει με τον προκάτοχό του για να εξετάσουν τον ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει ο Λούγο, ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο της Παραγουάης ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αποπομπής του πρώην καθολικού ιερωμένου και λεγόμενου επισκόπου των φτωχών Λούγο, κρίνοντας ότι άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του και ότι δεν ήταν σε θέση να προασπίσει την κοινωνική ειρήνη.

Πηγή: tovima.gr