Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε τη λέξη «φυλακή»; Σκοτεινοί και βαρετοί τοίχοι περιτριγυρισμένοι από πολλούς φράχτες, μία μεγάλη βαριά πόρτα, ψηλοί πύργοι παρακολούθησης, σκονισμένοι προαύλιοι χώροι και όλα αυτά στις πιο απομονωμένες γωνιές της πόλης; Το κελί το φαντάζεστε μόλις λίγα τετραγωνικά μέτρα, με κάγκελα γύρω-γύρω, μερικά έπιπλα και «μπαλώματα» στους τοίχους και τα πατώματα;    Αυτές οι εικόνες αποτελούν την κοινή άποψη, σχετικά με τις φυλακές στον κόσμο, οι οποίες φιλοξενούν τροφίμους, που τιμωρούνται με εγκλεισμό για την ασεβή και ενάντια στον νόμο συμπεριφορά τους στην κοινωνία. Ωστόσο, μερικοί τυχεροί «εγκληματίες» έχουν την ευκαιρία να εκτίσουν την ποινή τους σε φυλακές, που διαθέτουν μια δόση από πολυτέλεια και μπορούν να συγκριθούν με ξενοδοχεία πέντε αστέρων.   

Υπάρχουν πολλές φυλακές στον κόσμο, οι οποίες προσφέρουν πολυτέλεια και άνεση στους φυλακισμένους. Η πολυτέλεια εδώ μεταφράζεται ως το να ζει κανείς σε ένα  φωτεινό, ευρύχωρο δωμάτιο με άνετο κρεβάτι, τηλεόραση, ψυγείο, βιβλιοθήκη ή γραφείο στο κτίριο, γυμναστήριο κι άλλες παροχές, τις οποίες ένας μέσος κρατούμενος δεν μπορεί καν να ονειρευτεί.   

5. Φυλακή Santa Ana, Καλιφόρνια


Το σωφρονιστικό ίδρυμα φιλοξενεί τους λιγότερο επιθετικούς εγκληματίες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα 75-127 δολάρια την ημέρα, προκειμένου να μείνουν σε ένα καθαρό και άνετο περιβάλλον, πολύ καλύτερο από αυτό που συναντούν οι περισσότεροι στις κεντρικές φυλακές. Η γνωστή ως «Χίλτον 5 αστέρων» φυλακή, διαθέτει 30 με 50 κρεβάτια και στα πιο πολλά προγράμματά της επιτρέπει στους κρατούμενους να φέρουν μαζί τους το laptop στο κελί.   

4. Σωφρονιστικό ίδρυμα Otago, νότιο Otago


Ενδοδαπέδια θέρμανση, επίπεδες τηλεοράσεις, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο και πολλές ακόμη παροχές για την αναψυχή των έγκλειστων. Το σωφρονιστικό ίδρυμα Otago προσφέρει στον τρόφιμο φυλάκιση. VIP. Η φυλακή των 218 εκατ. δολαρίων  περιλαμβάνει 335 κρεβάτια και έχει χτιστεί, για να φιλοξενεί κρατούμενους σε ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον.  

3. Ομοσπονδιακή φυλακή στο Yankton 


Αυτή η φυλακή βρίσκεται στην πόλη Yankton της νότιας Ντακότα στις ΗΠΑ, φιλοξενεί 868 κρατούμενους,  και κάποτε ήταν κολέγιο. Οι φυλακισμένοι μπορούν να αφήσουν για λίγο το ίδρυμα και να κάνουν διάφορες βοηθητικές εργασίες σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της κοινότητας. Σε όσους πάλι δεν επιτρέπεται να βγουν από τη φυλακή, δίνεται η δυνατότητα να επιδοθούν σε αθλήματα, να λάβουν μέρος σε μαθήματα τέχνης ή να μάθουν κάποιο όργανο στο δωμάτιο μουσικής. Επιπρόσθετα, λειτουργεί και βιβλιοθήκη με εκατοντάδες βιβλία.  

2. Φυλακή 5 αστέρων στην Αυστρία


Βρίσκεται στην πόλη Leoben της Αυστρίας και είναι μία από τις καλύτερες φυλακές στον κόσμο, που περιλαμβάνει γήπεδα, γυμναστήριο, ωραία επιπλωμένα και καθαρά κελιά με προσωπική τηλεόραση και πολλές ακόμη πολυτέλειες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τον καθένα να διαπράξει κάποιο «έγκλημα».  

1. Φυλακή Halden, Νορβηγία


Προσφέροντας μια μοναδική «εμπειρία» στους έγκλειστους, η φυλακή Halden παρέχει δεκάδες ανέσεις, που περιλαμβάνουν το στούντιο ηχογράφησης, τους διαδρόμους για τρέξιμο και ένα αυτόνομο σπίτι με δύο υπνοδωμάτια, όπου οι κρατούμενοι μπορούν να φιλοξενήσουν τις οικογένειές τους στο βραδινό επισκεπτήριο. Οι τηλεοράσεις, τα μικρά ψυγεία στα μεγάλα και καλοφωτισμένα κελιά, η σύγχρονη βιβλιοθήκη, οι καναπέδες και τα πολύχρωμα τραπεζάκια στο καθιστικό, είναι μόνο μερικές από τις πολυτελείς παροχές της φυλακής, η οποία έχει χωρητικότητα 252 ατόμων. Ακόμη, επικεντρώνεται στην επανένταξη των σκληροπυρηνικών εγκληματιών, ώστε να τους μάθει να συμπεριφέρονται σωστά μέσα στην κοινωνία, γεγονός που την κατατάσσει στην κορυφή των καλύτερων φυλακών παγκοσμίως.  

Επιμέλεια: Ντία Μούλου