Διπλωματικές εγγυήσεις, που θα του διασφαλίζουν ότι δεν θα διωχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, αν τελικά εκδοθεί στη Σουηδία, ζήτησε ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. «Εξαρτάται από τις εγγυήσεις που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία είναι έτοιμες να δώσουν», δήλωσε ο Ασάνζ σε συνέντευξη του στην Sydney Morning Herald από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε για να γλιτώσει την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση βιασμού.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι θα μεταφερθεί από τη Στοκχόλμη στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για κατασκοπεία μετά τη δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του περισσότερων από 250.000 απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, κυρίως σε σχέση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Για παράδειγμα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εγγυηθούν ότι θα εγκαταλείψουν τις δικαστικές έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες του WikiLeaks στο Ανώτατο Δικαστήριο και οπουδήποτε αλλού, αυτό θα αποτελεί μια σημαντική εγγύηση. Οι διπλωματικές δεσμεύσεις έχουν ειδικό βάρος», τόνισε ο Ασάνζ.