Σύμφωνα με επίσημη δημόσια δήλωση της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο, η χώρα θα αποστείλει για πρώτη φορά γυναίκες αθλήτριες στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη βρετανική πρωτεύουσα.
Μέχρι και σήμερα, η Σαουδική Αραβία ήταν το ένα από τα 3 κράτη, τα άλλα δύο ήταν το Κατάρ και το Μπρουνέι, που δε συμμετείχαν με γυναίκες στις Ολυμπιακές συναντήσεις. Φέτος και οι 3 χώρες αποφάσισαν να λάβουν μέρος με πλήρεις αποστολές στους αγώνες που ξεκινούν στις 27 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας, «το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επιθυμεί να επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξή του προς τα ευγενικά μηνύματα που διακρίνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις κοινές αξίες της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού που αντανακλώνται σε αυτούς».

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, όσες γυναίκες έχουν προκριθεί στην τελική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων της βρετανικής πρωτεύουσας, θα λάβουν μέρος κανονικά σε αυτήν.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι αυτή η απόφαση ξένισε, καθώς πρόκειται για μία σπάνια παραχώρηση υπέρ των γυναικών, σε μία χώρα όπου το «δικαίωμα του εκλέγειν» μέχρι και η έκδοση άδειας οδήγησης αποτελούν ανδρικά προνόμια. Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της ψήφου πάντως, αναμένεται να έχει αποδοθεί αυτή η δυνατότητα και στις γυναίκες έως και το 2015.

Σε κάθε περίπτωση, στο Βασίλειο των Σαούντ η γυναίκα είναι όντως το …ασθενές φύλο. Χωρίς δικαίωμα να παντρευτούν, να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο ή ακόμη και ν’ ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό δίχως να έχουν λάβει έγκριση από έναν άνδρα-προστάτη, δηλαδή συνήθως το σύζυγο, τον πατέρα ή τον αδελφό, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία διαβιούν σε μία κοινωνία πλήρως οργανωμένη στη βάση και των διακρίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Βέβαια κανείς δε δικαιολόγησε την αιτία αλλαγής στάσης. Η μέχρι και ..χθες επίσημη δικαιολόγηση ήταν η ύπαρξη μικτού κοινού, δηλαδή η συνύπαρξη ανδρών και γυναικών στις εξέδρες. Προφανώς και στο Λονδίνο αυτή η συνθήκη δε θ’ αλλάξει, οπότε μάλλον αλλού θα πρέπει ν’ αναζητηθούν οι λόγοι. Η απειλή των διοργανωτών για αποκλεισμό όλης της αντιπροσωπείας εξαιτίας αυτής της διάκρισης, ήταν πιθανότατα η αιτία για την αναπάντεχη προοδευτική μεταστροφή των Σαουδαράβων.

Πηγή: CNN