Εσωτερικές τριβές έχει προκαλέσει στην τυνησιακή πολιτική ηγεσία η απόφαση έκδοσης στη Λιβύη του τελευταίου πρωθυπουργού του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, του 70χρονου Αλ Μαχμούντι.Ο Πρόεδρος της χώρας κατηγορεί την κυβέρνηση για «έκνομη» ενέργεια.
Ο πρώην κορυφαίος συνεργάτης του Καντάφι βρισκόταν από πέρυσι, όταν και οι καθεστωτικές δυνάμεις απώλεσαν τον έλεγχο της Τρίπολης, στην Τυνησία. Εκεί συνελήφθη το Σεπτέμβρη για παράνομη είσοδο στη χώρα. Αν και ο εξάμηνος εγκλεισμός σε φυλακή που του επιβλήθηκε ανεστάλη έπειτα από προσφυγή, ο Αλ Μαχμούντι παρέμεινε στη χώρα.

Η ηγεσία της Τυνησίας είχε δεσμευθεί ότι θα τον εξέδιδε στην Τρίπολη μόνο εάν πληρούνταν οι προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης. Εν τούτοις, ανθρωπιστικές οργανώσεις εξέφραζαν την αντίθεσή τους σε όποιο σχέδιο έκδοσης, αφού θεωρούσαν ότι ο 70χρονος πολιτικός θα γινόταν θύμα βίαιης μεταχείρισης.

Τελικά, η κυβέρνηση της Τύνιδας, έπειτα από διμερείς συνομιλίες με τη Λιβύη, εξέδωσε τον Αλ Μαχμούντι, θεωρώντας ότι συντρέχουν οι συνθήκες ώστε η επικείμενη δίκη να είναι δίκαιη. Σε αυτή την εξέλιξη αντέδρασε έντονα ο Τυνήσιος Πρόεδρος Μονσέφ Μαζούκι.

Παρότι η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η προεδρική υπογραφή δεν ήταν απαραίτητη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ο Μαζούκι δήλωσε ότι η μεταφορά του Αλ Μαχμούντι με ελικόπτερο στη Λιβύη την Κυριακή ήταν αυθαίρετη και χωρίς τη δική του συγκατάθεση. Μάλιστα εκτιμάται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, ότι με αυτή την απόφαση υπονομεύεται η διεθνής εικόνα της χώρας, αφού φαίνεται ότι δεν αποδίδει βαρύτητα στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη δίκαιη δίκη.

Οι δικηγόροι του ηλικιωμένου πρώην Λίβυου πρωθυπουργό εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του.

Πηγή: BBC