Λίγες μέρες μετά την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού F4 από την συριακή αεράμυνα, άλλο ένα αεροπορικό επεισόδιο ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία σημειώθηκε πάνω από τη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Ένα αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης Casa CN-235 του τουρκικού στρατού, που συμμετείχε στις έρευνες για τους δύο πιλότους του F-4, εγκλωβίσθηκε από ένα συριακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τελευταίο στάδιο πριν από τα πυρά, εξήγησε η πηγή αυτή. Το σύστημα άμυνας περιλαμβάνει ένα ραντάρ και πυραύλους, αλλά ευτυχώς δεν εκτοξεύθηκαν.

«Όταν ένα αεροπλάνο εγκλωβίζεται από ένα σύστημα άμυνας, ειδοποιείται από τα όργανά του και αυτό ακριβώς συνέβη», διευκρινίσθηκε από την πηγή. Δεν είναι γνωστό αν το αεροπλάνο βρισκόταν τη στιγμή του επεισοδίου αυτού μέσα στο συριακό εναέριο χώρο, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων (περίπου 22 χλμ.) από τη συριακή ακτή, ή στο διεθνή εναέριο χώρο.

Την ίδια ώρα, η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Άγκυρα και Δαμασκό μυρίζει... μπαρούτι, με την τουρκική πλευρά να ζητά τη συνεδρίαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, κάτι που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες.