Σφοδρή αντίδραση της Πιονγκ Γιάνγκ για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.
Ανώνυμος αξιωματούχος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την οργή του για τη χρήση της σημαίας της Βόρειας Κορέας ως στόχου πραγματικών πυρών από μέρους των συμμαχικών δυνάμεων.

Την Κυριακή, κι ενώ οι κοινές ασκήσεις που διεξάγονταν κατά την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 30 μίλια από τις βορεοκορεατικές αρχές με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 ανδρών, η Πιόνγκ Γιάνγκ καταδίκασε τα χρήση της σημαίας της και τη χαρακτήρισε ενδεικτική της εχθρότητας που διακατέχει ΗΠΑ και Νότια Κορέα προς τη Βόρεια Κορέα.

Η άλλη πλευρά δεν αρνήθηκε τη χρήση της σημαίας, όμως υποστήριξε ότι αυτή χρησιμοποιήθηκε στην κορυφή ενός λόφου για να καταδείξει τη βορειοκορεατική εδαφική επικράτεια στο πλαίσιο των ασκήσεων. Επίσης δηλώθηκε ότι τα πυρά στην εν λόγω άσκηση υποτίθεται ότι ήταν αμυντικά και όχι επιθετικά, καθώς και ότι αυτά δεν κατευθύνονταν προς τη σημαία.

Την ώρα που την προηγούμενη εβδομάδα δορυφόρος αναμετέδωσε νέες πυρηνικές διεργασίες του καθεστώτος, η Πιονγκ Γιάνγκ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτή την ενέργεια των συμμάχων ως διαπραγματευτικό όπλο της στη συνέχεια. Ήδη έκανε λόγο για την προφανή προκλητικότητα των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο όπως σημείωσε, η οποία μάλιστα εκδηλώνεται, κατά τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, ενώ η βορειοκορεατική ηγεσία πιέζεται διεθνώς ν’ αναστείλει τον πυρηνικό προγραμματισμό της.

Σύμφωνα με κύκλους του καθεστώτος, όσο η επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους διογκώνεται, τόσο αυξάνεται η ανάγκη πυρηνικής θωράκισης της χώρας προς όφελος της ασφάλειάς της. Σε αυτό το σκληρό μπρα-ντε-φερ, η κάθε πλευρά προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει οποιαδήποτε αδυναμία ή παράλειψη της άλλης, για ν' αυξήσει τη μελλοντική διαπραγματευτική ισχύ της.

Πηγή: CNN