Σε συγκρούσεις με την αστυνομία κατέληξε μαχητική πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν περισσότεροι από 1000 Αϊτινοί σεισμόπληκτοι ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για μαζική έξωσή τους από την παραγκούπολη Τζαλουσί, στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Αϊτής Πορτ Ο- Πρενς.

Κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της πόλης σημειώθηκαν επεισόδια και έγινε εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν με πετροπόλεμο και απείλησαν να κάψουν τα σπίτια γειτονικής εύπορης συνοικίας, σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο έξωσης.

Ο φονικός σεισμός του 2010 ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να καταφύγουν σε αυτοσχέδιες κατοικίες στις λοφοπλαγιές της πόλης όπου παραμένουν υπό άθλιες συνθήκες, εν αναμονή της μεταφοράς τους σε νέες κατοικίες, που ωστόσο - παρά τις υποσχέσεις - δεν κατασκευάστηκαν ποτέ.

Τώρα, η κυβέρνηση του προέδρου Μισέλ Μαρτελί αποφάσισε να κατεδαφίσει ορισμένες από τις παραγκουπόλεις, επικαλούμενη τον κίνδυνο πλημμυρών από τις θερινές τροπικές καταιγίδες. Η απόφαση όμως αυτή εξόργισε τους σεισμόπληκτους κατοίκους, εκατοντάδες εκ των οποίων κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης απειλώντας πως αν η εντολή κατεδάφισης δεν ανακληθεί, θα επιτεθούν στις συνοικίες των πλουσίων.

Οι διαδηλωτές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως τα μέτρα της κυβέρνησης στρέφονται πάντα κατά των φτωχών και η έξωσή τους χωρίς καμία εξασφάλιση νέας στέγης αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για τους ίδιους, αφού δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να επανεγκατασταθούν σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας.

Πάντως, η κυβέρνηση Μαρτελί υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι αναγκαίο στο πλαίσιο του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και πριν από την εποχή των βροχών, οι οποίες στο παρελθόν έχουν προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια και δεκάδες θανάτους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει λόγο για απαραίτητες αναδασώσεις που πρέπει να υλοποιηθούν ως μέτρο πρόληψης στην περιοχή.

Πηγή: tovima.gr