Η κρίση και το πνεύμα λιτότητας μειώνουν το μεσημεριανό των δημοσίων υπαλλήλων της Ιταλίας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Corriere Della Sera. «Η κυβέρνηση της Ρώμης, ετοιμάζεται να μειώσει τα κουπόνια με τα οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να γευματίζουν σε εστιατόρια και καφέ- μπαρ, λόγω της οικονομικής κρίσης» γράφει.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι από τη σημερινή αξία, που κυμαίνεται από επτά έως και οκτώ ευρώ, τα συγκεκριμένα κουπόνια πρόκειται, πιθανότατα, να πέσουν στα 5,5 ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, το ιταλικό δημόσιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και έτσι ενδεχομένως, θα μπορούσε να αποφευχθεί η προγραμματισμένη αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από το 21% στο 23%, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Άμεση ήταν η αντίδραση των εμπορικών ενώσεων. «Αν οι προθέσεις αυτές βρουν εφαρμογή, θα γυρίσουμε στα επίπεδα δαπανών του 1997 και θα στερηθούν πολύτιμο εισόδημα -το καθημερινό ψωμί, ουσιαστικά- χιλιάδες εργαζόμενοι σε καφέ, σελφ σέρβις, φθηνά εστιατόρια», υποστηρίζουν οι ενώσεις Αnseb και Fipe.

Πολλοί σχολιαστές, τονίζουν, επίσης, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία θα μπορούσαν να είναι πολύ ευρύτερες, από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός οικογενειών, χρησιμοποιεί τα κουπόνια αυτά, για να ψωνίζει σε σούπερ μάρκετ, καλύπτοντας μέρος του τελικού λογαριασμού.

Είναι ενδεικτικό ότι τα κουπόνια των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων, εγγυώνται ετησίως στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας -υπό τη μορφή φοροεισπράξεων- 438 εκατομμύρια ευρώ.