Οι λιποταξίες στο στρατό, οι συγκρούσεις κοντά στη Δαμασκό και η καταστροφή του τουρκικού αεροσκάφους από τη Συρία, αποτελούν σημάδια ότι το καθεστώς Ασαντ χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν ως στόχο την υλοποίηση μιας πολιτικής μετάβασης χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ.


Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αιματηρές και πολύνεκρες συμπλοκές στη Συρία, με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες να συγκρούονται κοντά σε θέσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στα περίχωρα της πρωτεύσας Δαμασκού.

Η Ρεπουμπλικανική Φρουρά διοικείται από τον νεαρό αδελφό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Μαχέρ, και είναι επιφορτισμένη με την φύλαξη της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο AFP, τουλάχιστον 86 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη, 26 Ιουνίου. Το Παρατηρητήριο είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο.

Στα θύματα περιλαμβάνονται 50 άμαχοι πολίτες, ενώ βαρύ φόρο αίματος έχουν πληρώσει και οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες θρηνούν 32 νεκρούς.