«Από κάθε σκοπιά βρισκόμαστε σ’ ένα πραγματικό καθεστώς πολέμου». Μ’ αυτή τη φράση, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, «υποδέχθηκε» εχθές Τρίτη τα μέλη της νέας του κυβέρνησης ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησε η αντίσταση εναντίον του, ο Πρόεδρος της Συρίας κάνει αυτή τη βαρυσήμαντη δήλωση, δίνοντας μία νέα τροπή στο συριακό μέτωπο. Πλέον, η λέξη πόλεμος, μία λέξη ταμπού «ταμπού», χρησιμοποιείται ανοιχτά και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Άσαντ.

«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, κάθε πολιτική και όλες οι πλευρές πρέπει να συντονιστούν ώστε να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος», τόνισε ο Σύρος Πρόεδρος κατά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, επιδιώκοντας να καταδείξει ότι θα μετέλθει όλων των διαθέσιμων μέσων ώστε να επικρατήσει σε μία διαδικασία που πλέον δεν έχει επιστροφή. Η διακήρυξή του είναι ξεκάθαρη• αυτή η σύγκρουση θα έχει έναν και μόνο νικητή.

Κάνοντας έμμεση αναφορά στην Τουρκία, με την οποία από την Παρασκευή, όταν και καταρρίφθηκε το τουρκικό Φάντομ από τις συριακές δυνάμεις, οι σχέσεις βρίσκονται «στο κόκκινο», σημείωσε πως «επιθυμούμε καλές σχέσεις με κάθε χώρα, όμως πρέπει να γνωρίζουμε που εδράζονται τα συμφέροντά μας».

Ως προς τη Δύση, ο Άσαντ δήλωσε όπως τα δυτικά κράτη «παίρνουν και ποτέ δε δίνουν, όπως έχει αποδειχθεί σε όλα τα στάδια».

Σύμφωνα με κρατικές πηγές ενημέρωσης, σήμερα το πρωί αντάρτες επιτέθηκαν στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό «Ikhbariya TV» με έδρα τη Δαμασκό, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Ο σταθμός είχε φιλοπροεδρική τοποθέτηση και βρέθηκε στο στόχαστρο των πρόσφατων κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξέλιξη αυτή αποτελει ένα ακόμη αιματηρό συμβάν της πολύνεκρης δίνης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Πηγή: BBC