Σε διπλωματική απομόνωση περιέρχεται η Παραγουάη έπειτα από την απόφαση πολλών λατινοαμερικανικών κρατών, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και παραδοσιακοί σύμμμαχοί της, ν’ αποσύρουν τους πρέσβεις τους από την Ασουνσιόν.
Αιτία για τις ομαδικές ανακλήσεις των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών αυτών των χωρών από την Παραγουάη υπήρξε η «βίαιη» αντικατάσταση του πρώην Προέδρου Φερνάντο Λούνγκο μέσω διαδικασίας που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ την Παρασκευή.

Αφορμή για την αποπομπή του πρώην καθολικού ιερέα υπήρξαν τα αιματηρά γεγονότα με νεκρούς που συντελέστηκαν πριν δύο εβδομάδες μεταξύ αστυνομίας και ακτημόνων αγροτών στην επαρχία Κουρουγκουάτι.

Παρότι οι αποφάσεις φαίνεται να λήφθηκαν χωρίς παραβίαση των συνταγματικών προϋποθέσεων, η απότομη αντικατάσταση του Λούνγκο από το νέο Πρόεδρο Φράνκο, έχει προκαλέσει την οργή των γειτόνων της Παραγουάης. Για τους γείτονες, όπως και για ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης, η όλη διαδικασία αποτελεί πραξικόπημα.

Την αρχή των ανακλήσεων έκαναν η Βραζιλία και η Ουρουγουάη, από τις πιο σημαντικές εταίρους της Ασουνσιόν, ενώ ακολούθησαν Χιλή και Βενεζουέλα. Οι χώρες αυτές, μέσω των αντιπροσωπειών τους, θα θέσουν το ζήτημα στα περιφερειακά σχήματα της MERCOSUR και της UNASUR.

Ο νυν Πρόεδρος πάντως ζήτησε από τον απελθόντα να βρουν από κοινού τρόπο ώστε ο τελευταίος να διαδραματίσει ρόλο στην αποκατάσταση της εικόνας της χώρας.

Πηγή: CNN