Με καταναγκαστική κοινωφελή εργασία 240 ωρών τιμωρήθηκε ο επικριτής του προέδρου Πούτιν, Σεργκέι Ουντάλτσοφ, αφού κρίθηκε ένοχος ότι βιαιοπράγησε κατά νεαρής διαδηλώτριας την 21η Απριλίου στη διάρκεια κινητοποίησης που έγινε τότε στην πόλη Ουλιάνοφσκ. Ο 35χρονος ακτιβιστής, ηγέτης του «Μετώπου της Αριστεράς» φέρεται κατά το δικαστήριο να χτύπησε τη διαδηλώτρια, που ανήκε στη φιλική στον πρόεδρο Πούτιν, Molodaia Gvardia (Νεαρά Φρουρά).

Σύμφωνα με ιατροδικαστική έκθεση, η διαδηλώτρια «υπέστη κρανιακή κάκωση και εγκεφαλικό οίδημα» όμως στο Διαδίκτυο έχει αναρτηθεί ένα βίντεο στο οποίο χαμογελαστή η διαδηλώτρια κατευθύνεται σε συντρόφους της στους οποίους λέει: «με κτύπησε ο Ουντάλτσοφ».

Την ώρα της απαγγελίας από την πρόεδρο του δικαστηρίου Γεκατερίνα Τροφίμοβα της ανωτέρω καταδικαστικής απόφασης, στο επαρχιακό δικαστήριο, ακούστηκαν πολλές φραστικές διαμαρτυρίες, ενώ ομοϊδεάτες του Ουντάλτσοφ επισήμαναν ότι «η καταδίκη έγινε με πολιτικό κίνητρο, για εκφοβισμό» ώστε να σιωπήσουν οι επικριτές του προέδρου Πούτιν.

Ο ίδιος ο Ουντάλτσοφ είπε ότι «δεν πρόκειται για δίκη, πρόκειται για σκάνδαλο», ενώ προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση.