Τουρκικό στρατιωτικό κομβόι με 30 οχήματα και βαρύ εξοπλισμό κατευθύνεται στα σύνορα με Συρία λίγες ημέρες ύστερα από την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού πάνω από τη Μεσόγειο. Όπως μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από την παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), στην επαρχία Χατάι με κατεύθυνση την συριακή μεθόριο, που απέχει 50 χιλιόμετρα.  Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα επίσης μετέβησαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Σανλιούρφα στη μέση των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία και την Χατάι. Υπάρχουν πληροφορίες πως τα οχήματα θα παραταχθούν κατά μήκος των συνόρων και ότι πολλά στρατιωτικά οχήματα έχουν μεταβεί σε στρατιωτική φρουρά. 

Την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να μην υπαναχωρήσει σε καμία απειλή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι δοκιμάζουν τη δύναμη της Τουρκίας, θα μπούνε στη θέση τους».

«Είμαστε ένα κράτος που πολεμά ανηλεώς κάθε λογής τρομοκρατική οργάνωση. Δεν διστάζουμε να βάλουμε κράτη - παρίες και όσους δοκιμάζουν το μεγαλείο της Τουρκίας στη θέση τους», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια τελετής για την κατασκευή του πρώτου εξ ολοκλήρου τουρκικού αεροσκάφους Χουρκούς.

Ενώ λοιπόν η στρατιωτική κινητοποίηση της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη και η εμφύλια βία στη Συρία μαίνεται ακατάπαυστη, διεξάγονται πολυμερείς διαβουλευσεις επί του σχεδίου του ειδικού εντεταλμένου Κόφι Ανάν.

Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ επανήλθε καταθέτοντας πρόταση για την κατάπαυση του πυρός και τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των δύο ημερών.

Βέβαια, ο Μπασάρ αλ Άσαντ δύσκολα θα μπορούσε να είναι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, αν και στο σχέδιο αυτό δεν είναι ευκρινές. Ήδη πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης στη Συρία ξεκαθάρισαν ότι δε θα συμφωνήσουν στο σχέδιο εαν δεν προηγηθεί η παραίτηση Άσαντ από την προεδρία.

Πάντως, το μεγάλο ερωτηματικό σε ό,τι αφορά αυτή την πρόταση παραμένει η Ρωσία, η οποία μέσω του επικεφαλής της διπλωματίας της, ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, διαμήνυσε ότι προέχει ο τερματισμός των συγκρούσεων και όχι ο προκαθορισμός του σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Με δηλώσεις του, όπως τις αναμεταδίδει ο βρετανικός Guardian, ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι τελικά ήταν σφάλμα η μη πρόσκληση του Ιράν στον κύκλο των νέων διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα το Σάββατο στη Γενεύη.