ΔΙΕΘΝΗ

Βάρβαρη σεξουαλική επίθεση σε νεαρή Βρετανίδα στην πλατεία Ταχρίρ

Δημοσίευση 28 Ιουνίου 2012, 15:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βάρβαρη σεξουαλική επίθεση σε νεαρή Βρετανίδα στην πλατεία Ταχρίρ
Facebook Twitter Whatsapp
Αμέσως μετά τους ξέφρενους πανηγυρισμούς στην Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο για την ανάδειξη του πρώτου ελεύθερα εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, μία νεαρή βρετανίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας δέχθηκε μαζική σεξουαλική επίθεση από το εκστασιασμένο πλήθος.
Αμέσως μετά τους ξέφρενους πανηγυρισμούς στην Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο για την ανάδειξη του πρώτου ελεύθερα εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, μία νεαρή βρετανίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας δέχθηκε μαζική σεξουαλική επίθεση από το εκστασιασμένο πλήθος.
Η Νατάσσα Σμιθ, η οποία βρισκόταν στην πρώτη της διεθνή αποστολή με σκοπό να καταγράψει σε ντοκιμαντέρ την κατάσταση των γυναικείων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, μίλησε στο CNN για την οδυνηρή εμπειρία της.

Έτσι λοιπόν, η μέθη της χαράς του πλήθους, ξαφνικά, «μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου» μετατράπηκε σε τρόμο για τη νεαρή φοιτήτρια. Ορδές ανθρώπων σε φρενίτιδα ενθουσιασμού την πήραν βίαια από τους δύο άνδρες συνοδούς της και τη μεταχειρίστηκαν με «φοβερή βία και επιθετικότητα».

«Άρχισαν να μου σκίζουν τα ρούχα ...πρώτα τη φούστα μου ...ούτε που κατάλαβα πότε αφαιρέθηκε το εσώρουχό μου. Σύντομα μου έβγαλαν όλα τα ρούχα, και αυτό ήταν εξαιρετικά οδυνηρό», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο η Σμιθ.

«Την ώρα της επίθεσης ήμουν απλά σε αυτή την παράδοξη, απαθή κατάσταση και απλά παρακαλούσα …Σε παρακαλώ Θεέ μου, σταμάτησέ το …σταμάτησέ το», συνέχισε η βρετανίδα, ανακαλώντας τις φρικτές μνήμες της από την Ταχρίρ.

Όπως σημείωσε στο CNN ο φίλος της Σμίθ που τη συνόδευε εκείνη την ημέρα, το πλήθος την έσυρε για μέτρα, ώσπου μια άλλη μερίδα συγκεντρωμένων, με αυτοθυσία κινήθηκε για να τη σώσει. «Αν δεν ήταν αυτοί οι άνθρωποι, δεν ξέρω πως θα κατέληγε όλο αυτό …Υπήρχαν στιγμές που νόμιζα ότι θα πεθάνει», τόνισε ο Καλούμ Πάτον.

Αυτή η μαρτυρία της νεαρής έρχεται να προσθέσει το γεγονός στις αντίστοιχες επιθέσεις που δέχθηκαν στην Αίγυπτο δύο επιφανείς δημοσιογράφοι, η Λάρα Λόγκαν του αμερικανικού CBS και η Αιγυπτιο-αμερικανή αρθρογράφος Μόνα Έθεγουέι.

Όπως κατέγραψε στο προσωπικό ιστολόγιό της η νεαρή Βρετανίδα, ακόμα και όταν την παρέλαβε ένα ασθενοφόρο και τη μετέφερε σ' ένα πρόχειρο κατάλυμα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με εθελοντές να σχηματίζουν ανθρώπινη ζώνη προστασίας της, όσοι της επιτέθηκαν προσπάθησαν να την πλησιάσουν για να εκδηλώσουν εκ νέου το μένος τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Αιγυπτίων, τμήμα του πλήθους πίστεψε φήμες ότι η Σμιθ ήταν κατάσκοπος και γι’ αυτό της επιτέθηκε με μανία. Τελικά η κοπέλα, διασώθηκε, καθώς ένας Αιγύπτιος την έντυσε με μία μπούργκα και τη φυγάδευσε, υποδυόμενος το σύζυγό της.

Παρότι ακόμη και στο νοσοκομείο την αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα και δίχως να δίνουν την αίσθηση της κατανόησης της βάναυσης μεταχείρισης που είχε υποστεί, η Νατάσσα Σμιθ, επιχειρώντας ν’ αποκλείσει γενικεύσεις, τόνισε ότι η οδύνη που βίωσε δεν αντιπροσωπεύει τη συνολική εμπειρία της από τη χώρα και από τους ανθρώπους της που εργάζονται τίμια και σκληρά για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.