Δεν πέρασε από τη γερουσία της Αυστραλίας η νομοθετική πρόταση που αφορούσε στη μεταρρύθμιση, προς το αυστηρότερο, της διαδικασίας παροχής ασύλου.
Η ρύθμιση είχε εγκριθεί από το σώμα της κάτω βουλής, όμως προσέκρουσε σ’ εκείνο της Γερουσίας, έπειτα από θυελλώδη δημόσιο διάλογο.

Το ζήτημα ανακινήθηκε εκ νέου έπειτα από τις δύο διαδοχικές καταβυθίσεις πλοίων στ’ ανοιχτά των αυστραλιανών ακτών κατά την τελευταία εβδομάδα. Στα πλοία επέβαιναν πρόσφυγες και τα ατυχή συμβάντα κόστισαν τη ζωή αρκετών ανθρώπων. Σύμφωνα με την προταθείσα και τελικά απορριφθείσα πρόταση, θα λειτουργούσε εκ νέου το κέντρο κράτησης στο νησάκι Νάουρου και θα υπήρχε η δυνατότητα να σταλούν οι αιτούμενοι ασύλου στη Μαλαισία για επεξεργασία του αιτήματός τους.

Τελικά, η γερουσία με ψήφους 39 έναντι 29 καταψήφισε το νόμο και επέφερε προσωρινό αδιέξοδο. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίγιαρντ όρισε μία επιτροπή με σκοπό μέχρι την επόμενη θεσμική διεργασία στην οποία θα συζητηθεί το θέμα, να έχει βρεθεί μία λύση.

Εν τούτοις, την ώρα που η προηγούμενη διμερής συμφωνία με τη Μαλαισία για την επαναπροώθηση προσφύγων δεν εγκρίθηκε από δικαστήριο της Αυστραλίας, καθώς η ασιατική χώρα δεν έχει υπογράψει τις συμφωνίες που διασφαλίζουν την προστασία των προσφυγικών πληθυσμών, αλλά και η αντιπολίτευση πιέζει για την επαναλειτουργία του κέντρου κράτησης, προκαλώντας όμως ισχυρές ανησυχίες αναφορικά με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το καθεστώς προστασίας των προσφύγων, δε διαφαίνεται «αναίμακτη» λύση.

Πηγή: Guardian