current views are: 1

29 Ιουνίου 2012
Δημοσίευση04:04

Πυκνώνουν τα «σύννεφα πολέμου» στη Μέση Ανατολή

Οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις συγκέντρωσαν 170 άρματα μάχης βόρεια της πόλης Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε στρατηγός των ανταρτών που μάχονται κατά του καθεστώτος Ασαντ. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση της σχετικής αναφοράς.

Δημοσίευση 04:04’
αρθρο-newpost

Οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις συγκέντρωσαν 170 άρματα μάχης βόρεια της πόλης Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε στρατηγός των ανταρτών που μάχονται κατά του καθεστώτος Ασαντ. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση της σχετικής αναφοράς.

Οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις συγκέντρωσαν 170 άρματα μάχης βόρεια της πόλης Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε στρατηγός των ανταρτών που μάχονται κατά του καθεστώτος Ασαντ. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση της σχετικής αναφοράς. Ο στρατηγός Μουσταφά αλ-Σέιχ, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, μιας ένωσης ανώτερων αξιωματικών που αυτομόλησαν, ανέφερε ότι τα άρματα μάχης βρίσκονται στη Σχολή Πεζικού, κοντά σε χωριό 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου.

«Τα άρματα μάχης είναι τώρα στη Σχολή Πεζικού. Είτε ετοιμάζονται να κινηθούν προς τα σύνορα για να αντιμετωπιστεί η τουρκική ανάπτυξη ή ετοιμάζουν επίθεση σε πόλεις και χωριά μέσα και γύρω από την παραμεθόρια ζώνη βόρεια του Χαλεπίου», σημείωσε ο αλ-Σέιχ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Ανέφερε επίσης ότι τα άρματα μάχης είναι της 17ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.

Αν αυτή η πληροφορία όντως ευσταθεί, τότε προκύπτει σαφής πρόθεση του καθεστώτος Άσαντ να μην αφήσει αναπάντητες τις ενέργειες της Άγκυρας. Αυτή η εξέλιξη, εκ των πραγμάτων καταδεικνύει κλιμάκωση της έντασης, ειδικά αν συνυπολογιστεί η προ ημερών δήλωση του Σύρου προέδρου περί εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Δαμασκός.

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που προέρχονται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία κατέθεσε ερώτημα προς το ΝΑΤΟ, ώστε να οριστεί μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Το γεγονός αυτό, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας πριν από κάποιες ώρες, αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο σφοδρών αντεγκλήσεων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η τελευταία φορά που επιβλήθηκε ανάλογο καθεστώς ήταν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Στο «εσωτερικό» μέτωπο της Συρίας τώρα, αν και η αλήθεια είναι ότι πλέον η όλη κατάσταση έχει υπερβεί τις εθνικές της διαστάσεις, οι αντικυβερνητικές δυνάμεις κατηγορούν τη φιλοπροεδρική πολιτοφυλακή για το θάνατο κορυφαίου στελέχους της Χαμάς, του Καμάλ Χόσνι Γκανάγια. Ο Παλαιστίνιος, από τους συνιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της αντιστασιακής οργάνωσης, δολοφονήθηκε στη Δαμασκό την Τετάρτη από άγνωστο αριθμό ανδρών μέσα στο σπίτι του. Η συριακή αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στον Άσαντ, του οποίου οι σχέσεις με τη Χαμάς εδώ και καιρό δεν είναι είναι σε καλό επίπεδο εξαιτίας και των ενδοθρησκευτικών διαφορών που κυριαρχούν στην περιοχή.

Ενώ, όπως φαίνεται, τα «σύννεφα πολέμου» πυκνώνουν στη Μέση Ανατολή για μία ακόμη φορά, ΗΠΑ και Ρωσία θα προσπαθήσουν σήμερα να βρούν έναν κοινό τόπο αναφορικά με τη Συρία σε κατ’ ιδίαν συνάντηση των ΥΠΕΞ τους στην Αγία Πετρούπολη. Μία ημέρα πριν τη διεθνή συνάντηση υπό τον Κόφι Ανάν στη Γενεύη, στην οποία σημειωτέον δεν έχει προσκληθεί το Ιράν, η Χίλαρι Κλίντον θα επιχειρήσει να πείσει εκ νέου το Σεργκέι Λαβρόφ να σκεφθεί θετικά την πρόθεσή της να συντελεστεί αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Παράλληλα η αμερικανίδα ΥΠΕΞ θα ζητήσει από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να μην πραγματοποιείται εξοπλισμός του καθεστώτος του Άσαντ με τη διευκόλυνση της Μόσχας.

Πηγή: Ναυτεμπορική  

σχετικα αρθρα