Με δηλώσεις του στην ιρανική τηλεόραση, ο Σύρος πρόεδρος διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα δεχθεί καμία λύση που προέρχεται από το εξωτερικό για τα εσωτερικά θέματα της χώρας του.
Με αυτόν τον τρόπο ο Μπασάρ αλ Άσαντ ουσιαστικά «ναρκοθετεί» τις προγραμματισμένες αυριανές διεθνείς διαβουλεύσεις που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γενεύη, στις οποίες θα συμμετάσχουν κορυφαίοι διπλωμάτες των 5 μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ με θέμα συζήτησης την πρόταση του ειδικού εντεταλμένου Κόφι Ανάν με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία.

Αυτή η δήλωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία που εξέφρασε νωρίτερα σήμερα, βάσει της ετίμησής του για την πορεία των πρόσφατων συνομιλιών, ο κύριος Ανάν, ο άνθρωπος που τα Ηνωμένα Έθνη και ο Αραβικός Σύνδεσμος επιφόρτισαν με την ευθύνη εξεύρεσης και υλοποίησης ενός βιώσιμου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Συρία. Προς ώρας βέβαια, μία ειρηνευτική απόπειρα έχει ήδη αποτύχει πλήρως και η βία μαίνεται ανεξέλεγκτη στη συριακή επικράτεια.

«Πρόκειται για εσωτερικό μας θέμα και σε τίποτα δεν έχει να κάνει με άλλες χώρες», τόνισε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται ο πρόεδρος της Συρίας. «Καμία δοσολογία εξωτερικής πίεσης δεν είναι αρκετή για να επιτύχει την αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης αναφορικά με τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας», συνέχισε ο Σύρος ηγέτης.

Εν τω μεταξύ, ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λίγο πριν τη συνάντησή του με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον στην Αγία Πετρούπολη, υποστήριξε ότι η χώρα του αποκλείεται να υιοθετήσει ένα σχέδιο που προϋποθέτει την εγκατάλειψη της εξουσίας από τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν μπορούμε και δε θα υποστηρίξουμε κάποια ανάμιξη από το εξωτερικό, ούτε την επιβολή συνταγών. Αυτό αφορά και στην τύχη του προέδρου της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ».

Η συριακή αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφές ότι αποτελεί προϋπόθεση η παραίτηση του Άσαντ, καθώς και η έξοδός του από τη χώρα, ώστε να προκύψει κάποιος διακανονισμός.


Πηγή: BBC