Έληξε έπειτα από ημέρες η επεισοδιακή απεργία των αστυνομικών υπαλλήλων στη Βολιβία. Με την κινητοποίηση τους αυτή, οι απεργοί διαμαρτύρονταν για το ύψος των αμοιβών τους και διεκδικούσαν αυξήσεις.
Τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν ν' αποσπάσουν αυξήσεις που κινούνται συνολικά στο 22% των υφιστάμενων απολαβών τους. Το 20% θα είναι άμεση εισοδηματική αναβάθμιση (περίπου 11 ευρώ ανά μήνα), ενώ το άλλο 2% θα έχει έμμεσο χαρακτήρα καθώς αφορά στην αύξηση του επιδόματος διατροφής.

Η απεργία που διάρκεσε μέρες, στιγματίστηκε από περιστατικά υψηλής έντασης, αφού μετά την αρχική αποτυχία των διαπραγματεύσεων και το «ναυάγιο» της πρώτης συμφωνίας απεργών – κυβέρνησης, οι αστυνομικοί κατέλαβαν αστυνομικούς σταθμούς, αρνούμενοι να τους εγκαταλείψουν. Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη, κτίριο όπου στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες επίλεκτου σώματος ασφαλείας, καταλήφθηκε από απεργούς.

Η βολιβιανή κυβέρνηση του Έβο Μοράλες κατηγόρησε τους απεργούς ότι με αυτή την κίνησή τους προετοιμάζουν το έδαφος για πραξικοπηματικές ενέργειες και αποφάσισε την παράταξη στρατιωτικών δυνάμεων, εάν τα κτίρια δεν εκκενώνονταν και δεν αποδίδονταν και πάλι στην κυριότητα των υπεύθυνων αρχών.

Οι επικεφαλής των απεργών αρνήθηκαν την κατηγορία και απάντησαν ότι το μόνο που ζητούσαν ήταν η μισθολογική εξομοίωσή τους με τους στρατιωτικούς.

Με την επίτευξη της συμφωνίας, η απεργία τερματίστηκε, οι αστυνομικοί άρχισαν να επανέρχονται στα καθήκοντά τους και να εγκαταλείπουν τα αστυνομικά τμήματα.

Πηγή: BBC