Στην αναστολή της συμμετοχής της Παραγουάης στη λατινοαμερικανική εμπορική ένωση Mercosur προσανατολίζονται τα άλλα τρία μέλη του περιφερειακού σχηματισμού, δηλαδή η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Αργεντινή.
Οι ηγέτες των τριών κρατών, οι οποίοι προσκάλεσαν και τους αντιπροσώπους των συνδεδεμένων με τη Mercosur χωρών (Βενεζουέλα, Περού, Βολιβία, Εκουαδόρ, Κολομβία, Χιλή) στη σύνοδο της περιφερειακής ένωσης που διενεργείται από τις 27 Ιουνίου στη Μεντόζα της Αργεντινής, φαίνεται να καταλήγουν σε αυτή την απόφαση εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους προς τον τρόπο που συντελέστηκε η ανατροπή του πρώην παραγουανού προέδρου Φερνάντο Λούνγκο και η ανάδειξη στον προεδρικό θώκο του Φεντερίκο Φράνκο.

Σύμφωνα με το βραζιλιάνο υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Πατριότα, δεν πρόκειται να ασκηθούν οικονομικές κυρώσεις, παρότι οι ηγέτες του αμερικανικού νότου αναγνωρίζουν ως πραξικόπημα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να καταστεί εφικτή η προεδρική αλλαγή.

Η Παραγουάη έχει αποκλειστεί από τη συμμετοχή της στη συνάντηση, καθώς ο προσωρινός αποκλεισμός προβλέπεται από ρήτρα του καταστατικού της Mercosur σε περιπτώσεις που ένα κράτος-μέλος δεν ικανοποιεί τις δημοκρατικές προϋποθέσεις.

Το επόμενο βήμα, σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί άμεσα η δημοκρατική ομαλότητα, είναι η αναστολή συμμετοχής του κράτους (αφαίρεση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων), μέχρι να τροποποιηθεί η μη αποδεκτή κατάσταση. Οι οριστικές και επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τους προέδρους των τριών κρατών σήμερα Παρασκευή μετά το πέρας της συνάντησης.

Πηγή: BBC