Οι αφγανικές αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να απαγορευτεί να πραγματοποιούν πτήσεις στην Ευρώπη ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα γιατί δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, ανακοινώθηκε σήμερα από ευρωπαίους αξιωματούχους στην Καμπούλ.

Η επιτροπή ασφαλείας πτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συνέλθει την Τρίτη για να ανακοινώσει την απαγόρευση πτήσεων προς την Ευρώπη των αφγανικών αεροπορικών εταιρειών, ανακοινώθηκε από ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο.

"Δεν έχουμε εγγυήσεις από το αφγανικό υπουργείο Μεταφορών ότι μπορεί να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις επίβλεψης των αφγανικών αεροσκαφών", εκτίμησε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία.

"Οι αφγανικές πτήσεις ενδέχεται να απαγορευτούν σε μεγάλη έκταση", πρόσθεσε ή ίδια ανώνυμη πηγή επισημαίνοντας ότι οι αφγανικές αρχές θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα σώμα ελέγχου με ειδικούς επιθεωρητές που θα διευθετήσουν αμέσως όλα τα θέματα ασφαλείας των πτήσεων.

Προς το παρόν δύο αφγανικές αεροπορικές εταιρείες, η Safi Airways και η Kam Air κάνουν πτήσεις μεταξύ της Καμπούλ και της Φρανκφούρτης και της Καμπούλ με την Βιέννη. Η κρατική αεροπορική εταιρεία Ariana έχει ήδη απαγορευτεί να πετά προς την Ευρώπη.

Οι δύο ανωτέρω εταιρείες καθώς και μία τρίτη, η Pamir Airways εκτελούν δρομολόγια προς την Ινδία, το Πακιστάν, την Τουρκία, καθώς και χώρες της κεντρικής Ασίας και του Κόλπου, κυρίως προς το Ντουμπάι.

 Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών του Αφγανιστάν, Νταούντ Αλ Νατζάφι, δήλωσε ότι μεταβαίνει προσεχώς στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης που σκοπό έχει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους και να καταφέρει να μην απαγορευτούν οι αφγανικές πτήσεις προς ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας δυτικός ειδικός σε θέματα πτήσεων δήλωσε από την Καμπούλ ότι οι Αφγανοί "χρειάζονται χρήματα για τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια των αεροσκαφών τους. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τους βοηθήσει".

 Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η Ευρώπη αποφασίσει την απαγόρευση πτήσεων αφγανικών αεροπορικών πτήσεων, το ίδιο μπορεί να κάνουν και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.