Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε προς τους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις της Γενεύης για τη Συρία ο ειδικός εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν.
Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ έκανε έκκληση υπέρ της ενότητας των δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες της Γενεύης και προέτρεψε όλους να δείξουν ηγετική διάθεση.

Ήταν μάλιστα εξαιρετικά απαισιόδοξος μπροστά στο ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας επί του σχεδίου του για την κατάπαυση του πυρός, την ειρήνευση και τη δρομολόγηση των πολιτικών εξελίξεων της «επόμενης ημέρας» στη Δαμασκό, καθώς όπως σημείωσε πως η αποτυχία θα μπορούσε να επιφέρει ευρεία περιφερειακή σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Πάντως προς ώρας δε διαφαίνεται σύγκληση. Από τη μία ο Ανάν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής μελών της υφιστάμενης κυβέρνησης σε μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ από την άλλη ο βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ θεωρεί αδιανόητο όποιο πρωταγωνιστικό ρόλο στενών συνεργατών του Άσαντ στο συριακό «αύριο». Την ίδια ώρα η Ρωσία δε δέχεται παρέμβαση τρίτων στα εσωτερικά της Συρίας και δε συναινεί με τις σκέψεις ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας περί αλλαγής καθεστώτος.

Αν μη τι άλλο, οι επόμενες ημέρες θα είναι, πέρα από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, εξαιρετικά κρίσιμες.
TAGS