Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ισλανδία αναδεικνύεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, που διεκδικούσε πέμπτη θητεία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις πέντε από τις έξι εκλογικές περιφέρειες ο Γκρίμσον συγκεντρώνει ποσοστό 52,2%,έναντι 33,2% της αντιπάλου Θόρα Αρνορσντότιρ, μιας 37χρονη δημοσιογράφου χωρίς πολιτική πείρα.

Ο 69χρονος Γκρίμσον είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει πέμπτη θητεία στην προεδρία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις νικήτρια των εκλογών θα ήταν η Αρνορσντότιρ. Ωστόσο, το Μάρτιο, έπειτα από μια αίτηση την οποία είχαν υπογράψει 30.000 Ισλανδοί -περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας- δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα.

Λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων η Αρνορστόντιρ παραδέχθηκε την ήττα της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV. Ο Γκρίμσον είναι πρόεδρος της Ισλανδίας από το 1996, η θέση όμως είναι τιμητική καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει η κυβέρνηση.

Η Ισλανδία έχει εκλέξει πέντε προέδρους μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Δανία το 1944 και τρεις από αυτούς εξέτισαν τέσσερις θητείες.

Πηγή: naftemporiki.gr