Ένα ρωσικό διαστημικό σκάφος-κάψουλα τύπου Σογιούζ, στο οποίο επέβαιναν 3 κοσμοναύτες, προσγειώθηκε ομαλά στις στέπες του Καζακστάν σήμερα Κυριακή, επιστρέφοντας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το τριμελές πλήρωμα, αποτελούμενο από έναν αμερικανό, έναν ευρωπαίο και ένα ρώσο κοσμοναύτη, βρισκόταν σε τροχιά επί 183 ημέρες και πολλές από τις εμπειρίες του τις μοιραζόταν με το κοινό μέσω των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter.

Η αποστολή είχε σκοπό να υποβοηθήσει το πρώτο ιδιωτικής ιδιοκτησίας διαστημικό σκάφος, το οποίο συμμετέχει σε φιλόδοξο πρόγραμμα που λαμβάνουν μέρος 15 κράτη. Η σημερινή προσγείωση ήλθε 2 ημέρες μετά την ασφαλή επιστροφή του κινεζικού διαστημικού σκάφους Σενζού 9 στη γη.

Η αποστολή του Σενζού 9 ήταν και η πρώτη στην οποία συμμετείχε κινέζα κοσμοναύτης.

Παρότι η διαθέσιμη διαστημική τεχνολογία του Πεκίνου υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης αμερικανικής και ρωσικής, η Κίνα αναπτύσσεται με σταθερό βήμα σε αυτόν τον τομέα, την ώρα που οι ΗΠΑ κρατούν πίσω σχέδιά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων, η Ουάσινγκτον εξαρτάται από τη Μόσχα σε ό,τι αφορά την αποστολή κοσμοναυτών της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πηγή: Reuters