Η περιφερειακή εμπορική ένωση Mercosur αποφάσισε να αποβάλλει την Παραγουάη από τις τάξεις της έως και την πραγματοποίηση της επόμενης διαδικασίας προεδρικής εκλογής στην Ασουνσιόν, τον Απρίλιο του 2013.
Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης έλαβαν αυτή την απόφαση σε συνέχεια των προσωρινών μέτρων που είχαν επιβάλει εξαιτίας της «αστραπιαίας» αντικατάστασης του πρώην προέδρου της χώρας Φερνάντο Λούνγκο από το νυν πρόεδρο Φεντερίκο Φράνκο στις 22 Ιουνίου.

Παρά το ότι για τη λατινοαμερικανική ένωση η συγκεκριμένη προεδρική εναλλαγή συνιστά πραξικόπημα, οι ηγέτες των τριών κρατών-μελών της αποφάσισαν, στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου τους στη Μεντόζα της Αργεντινής, να μην ισχύσουν άλλες κυρώσεις προς την Παραγουάη.

Βέβαια η αποπομπή από την ένωση από μόνη της είναι εξαιρετικά επώδυνη, όχι μόνο συμβολικά, αφού οι άλλες τρεις χώρες της Mercosur είναι οι κύριες εμπορικές εταίροι της Ασουνσιόν.

Επιπρόσθετα σε πλήρες μέλος της Mercosur αναβαθμίστηκε η Βενεζουέλα, της οποίας η προοπτική ένταξης έως τώρα προσέκρουε στο κογκρέσο της Παραγουάης.

Πλέον, αφού η αποπομπή της Παραγουάης αφαίρεσε και το μόνο εμπόδιο για την ένταξη, η πετρελαιοπαραγωγός χώρα είναι το τέταρτο μέλος της Mercosur.

Πηγή: BBC