Τουλάχιστον δύο άνδρες, μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στην Υεμένη, σκοτώθηκαν εχθές Σάββατο σε επιχείρηση των υεμενικών δυνάμεων ασφαλείας με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν σήμερα από τις αρχές της χώρας, μιλούν για ισλαμιστές παραστρατιωτικούς που ανήκουν σε σχηματισμούς ανταρτών που εγκατέλειψαν πιεζόμενοι τις πόλεις-προπύργιά τους, οι οποίες είχαν καταληφθεί στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην παραίτηση του τότε προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Σε μάχη που διεξήχθη μεταξύ των επίσημων αρχών και των παραστρατιωτικών στην επαρχία Δαλέα αργά το Σάββατο, ένας μαχητής σκοτώθηκε επί τόπου κι ένας υπέκυψε στα τραύματά του.

Η αραβική χερσόνησος αποτελεί σύμφωνα με τις ΗΠΑ την πλέον επικίνδυνη περιοχή στον κόσμο αναφορικά με τη δράση παραστρατιωτικών δικτύων.

Η προσπάθεια των καθεστωτικών δυνάμεων για εκτοπισμό των ανταρτών από τη Ζανζιβάρη και την πόλη Γιάρ φαίνεται να αποδίδει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την επαναφορά της περιοχής σ’ ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας.

Όλες αυτές οι ενέργειες υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον η οποία εκτιμά ότι ο νυν πρόεδρος της χώρας, ο Άμπντ Ραμπού Μανσούρ Χαντί, που αντικατέστησε το Φεβρουάριο τον Σάλεχ, είναι αρκετά πιο συνεργάσιμος σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πηγή: Reuters