Για δεύτερη ημέρα σήμερα μέλη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσαρ Ντιν, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, συνέχισαν  να καταστρέφουν αρχαία μαυσωλεία στο Τιμπουκτού - μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. «Οπλισμένοι με καλάσνικοφ και τσεκούρια, περίπου 30 ένοπλοι κατέστρεψαν μαυσωλεία αγίων, που χρονολογούνται εδώ και τρεις αιώνες», δήλωσε στο Reuters η δημοσιογράφος από το Μάλι, Γιάγια Ταντίνα.

Η οργάνωση, η οποία υποστηρίζει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο της σαρία, θεωρεί τους τοπικούς ναούς των Σούφι ειδωλολατρικούς. Κάτοικοι του Τιμπουκτού καταγγέλλουν ότι η οργάνωση απείλησε να καταστρέψει και τα 16 κυριότερα μαυσωλεία στο Τιμπουκτού παρά την διεθνή κατακραυγή για τις επιθέσεις.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μποκόβα απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων, ενώ σήμερα η υπουργός Τεχνών, Τουρισμού και Πολιτισμού του Μάλι, Ντιάλο Φαντίμα, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των «εγκληματικών» καταστροφών των μαυσωλείων.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της UNESCO ότι εντάσσει το Τιμπουκτού στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιά.