Άνοιξαν οι κάλπες για τις μεγαλύτερες εκλογές στην ιστορία του Μεξικό για την ανάδειξη νέου προέδρου, την ανανέωση του Κογκρέσου, την ανάδειξη κυβερνητών σε έξι πολιτείες και δημάρχου της πρωτεύουσας. Στις κάλπες καλούνται 79,5 εκατ. ψηφοφόροι, από τους 114 εκατ. κατοίκους.   

Τα τελευταία εκλογικά τμήματα αναμένεται να κλείσουν στις 04.00 πμ (ώρα Ελλάδος).

Τα exit polls αναμένονται την ίδια ώρα, ενώ οι εκλογικές αρχές δεσμεύτηκαν να ανακοινώσουν στις 07.45 πμ (ώρα Ελλάδος) τα αποτελέσματα από την πρώτη ανεπίσημη καταμέτρηση των ψήφων.

Φαβορί για την προεδρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θεωρείται ο 45χρονος υποψήφιος του κεντρώου Θεσμικού Επαναστατικού κόμματος Ενρίκε Πένιε Νιέτο.

Ο Νιέτο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγείται άνετα των βασικών αντιπάλων του, της υποψήφιας του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Εθνικής Δράσης Χοσεφίνα Βάσκεζ Μότα και του Άντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ από το κεντροαριστερό κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης.

Δεν υπάρχει δεύτερος γύρος ψηφοφορίας. Ο μεξικανικός νόμος επιτρέπει μόνο μια εξαετή θητεία στον πρόεδρο επομένως ο απερχόμενος Φελίπε Καλντερόν δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πέντε μηνών προτού ο νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Το Μεξικό βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο με αρκετή οικονομική σταθερότητα.