Θετικός προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της σχέσης της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίστηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του στη βρετανική Sunday Telegraph.
Πιεζόμενος από 100 βουλευτές του κόμματός του που τον καλούσαν να δεσμευτεί θεσμικά για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο πλαίσιο της βουλής που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές (2015), ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι εμπιστεύεται την αξία των δημοψηφισμάτων και εκτιμά ότι ο ίδιος ο λαός δικαιούται και οφείλει να αποφασίσει για το μέλλον.

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι μετά τις εκλογές του 2015 πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τις σχέσεις Μ. Βρετανίας-Ε.Ε., αφού και αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλει ο ίδιος ώστε η χώρα του να χει μία «πιο ευέλικτη και λιγότερο επαχθή (σ.σ. για εκείνη)» σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους της.

«Είτε μέσα από εκλογές είτε μέσα από δημοψήφισμα, πρέπει να έχουμε τη λαϊκή υποστήριξη για να διαμορφώσουμε αυτό που θεωρούμε ως δέουσα σχέση», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος όμως σημείωσε ότι σε αυτήν τη φάση μία τέτοια πρωτοβουλία δεν είναι αυτό που επιζητά η βρετανική κοινωνία.

Ως εκ τούτου άφησε ανοιχτό τον αυστηρό χρονικό προσδιορισμό της απόφασης για το δημοψήφισμα. Ο κύριος Κάμερον αρκέστηκε να πει ότι η πρόταση θα υλοποιηθεί όταν έλθει «ο σωστός χρόνος».

Η συνολική τοποθέτηση προκάλεσε αντιδράσεις ένθεν κακείθεν.

Από τη μία εκπρόσωποι των 100 βουλευτών δήλωσαν απογοητευμένοι από την παρέμβαση την οποία έκριναν ως μη δεσμευτική και πολύ αόριστη. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός άμυνας Λίαμ Φοξ, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο, απαίτησε δημοψήφισμα κάνοντας λόγο για «πολιτικές της συμμαχικής κυβέρνησης που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες». Μάλιστα ο κύριος Φοξ ζήτησε έξοδο από την Ε.Ε. αν δεν υπάρξει νέα ισορροπία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Από την άλλη στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ανέφεραν ότι ο βρετανός συντηρητικός πολιτικός με αυτό το άρθρο ούτε προσθέτει κάτι νέο στο δημόσιο διάλογο ούτε προμηνύει κάποια αλλαγή κυβερνητικής στάσης. Ο βρετανός ΥΠΕΞ μάλιστα τόνισε ότι η κοινή γνώμη δε δείχνει διάθεση να εμπλακεί στη διαδικασία ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί, μέσα και από παρέμβαση του σκιώδους υπουργού Εξωτερικών τους Ντάγκλας Αλεξάντερ στο βρετανικό Guardian, ισχυρίστηκαν ότι ο πρωθυπουργός «ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διαχείριση των εσωκομματικών υποθέσεών του, παρά για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».


Πηγή: BBC