Για πρώτη φορά από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία έθεσε ξανά χθες σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα στην πόλη Όι. Το γεγονός στιγματίστηκε από μαζικές διαδηλώσεις, όμως η κυβέρνηση δεν μοιάζει διατεθειμένη να αναθεωρήσει την απόφασή της εν μέσω φόβων ότι χωρίς τους πυρηνικούς σταθμούς, θα υπάρξουν εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Η διαχειρίστρια Kansai Electric Power Co. Ltd. άρχισε την πολύωρη διαδικασία για να θέσει ξανά σε λειτουργία τον αντιδραστήρα νο. 3 του πυρηνικού σταθμού του Όι, το βράδυ της Κυριακής, παρότι γύρω από τις εγκαταστάσεις είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες διαδηλωτές. «Είναι ψέμα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή», υποστήριξε ένας από αυτούς. «Έχοντας βιώσει τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, πώς μπορεί η Ιαπωνία να θέλει την πυρηνική ενέργεια;»

Στο σημείο βρίσκονταν και αστυνομικοί, οι οποίοι εμπόδιζαν το πλήθος να προσεγγίσει το σταθμό. Υφυπουργός, ο οποίος επρόκειτο να επιβλέπει την επανέναρξη, αναγκάστηκε να μεταβεί στο σημείο με πλωτό μέσο. Περίπου 7.000 άτομα διαδήλωσαν και στο Τόκιο αξιώνοντας από την κυβέρνηση να πει «όχι» στην πυρηνική ενέργεια.

Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές της δυτικής Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, Οσάκα. Δεύτερος αντιδραστήρας στο ίδιο σύμπλεγμα αναμένεται να τεθεί ξανά σε λειτουργία στα τέλη του μηνός.