Ερευνητικό πρόγραμμα ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε να υλοποιήσει η Ινδία με σκοπό να αναπτύξει υπολογιστικά μοντέλα που θα της επιτρέψουν να προβλέπει και να αναλύει καλύτερα τους νοτιοδυτικούς μουσώνες.

Οι μουσώνες που κατά καιρούς  συνταράσσουν τη χώρα, εμφανίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων είτε με τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που επιφέρουν, είτε με τις ενδεχόμενες συνθήκες ανομβρίας που δημιουργούν.

Οι επιπτώσεις των μουσώνων πολλές φορές είναι συγκλονιστικά επιβαρυντικές για την ινδική κοινωνία. Χαρακτηριστικά το κύμα μουσώνων που πλήττει εδώ και μέρες επαρχίες της Ινδίας ευθύνεται για το θάνατο 79 ανθρώπων, τον εκτοπισμό 2,2 εκατομμυρίων Ινδών, καθώς και για την ανάγκη στέγασης 500.000 σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Στην  Ινδία το 80% των βροχοπτώσεων εντοπίζεται στο μεσοδιάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, όμως παρά την παραδοσιακότητα του φαινομένου, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία σπάνια καταφέρνει να είναι ιδιαίτερα ακριβής στις προβλέψεις της.

Βέβαια, εξαιτίας της σφοδρότητας του φαινομένου των μουσώνων, μία λανθασμένη πρόβλεψη μπορεί να επιφέρει, εκτός των άλλων, και σημαντική οικονομική ζημία κολοσσιαίων διαστάσεων, ειδικά από τη στιγμή  που η ινδική οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη γεωργία, η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις καιρικές εναλλαγές.

Με το νέο πρόγραμμα αναμένεται να βελτιωθεί η προβλεπτική και αναλυτική ικανότητα των ινδικών αρμόδιων υπηρεσιών, κάτι που εάν συμβεί, τα δυνητικά οικονομικά οφέλη, αλλά και εκείνα ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, θα είναι σημαντικά για την ασιατική χώρα.

Πηγή: BBC
TAGS