Περισσότερες από 250.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε το οποίο ακυρώθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ. Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών εκτίμησε ότι το ζήτημα είναι σημαντικό επειδή αφορά τις μελλοντικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας και ότι οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν γι αυτό.
«Η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι άμεση συνέπεια της διακυβέρνησης της χώρας από το GERB και δεν είναι κληρονομιά της κυβέρνησής μας» είπε ο κ. Στανίσεφ.

Η επιτροπή που έχει αναλάβει τη συγκέντρωση των υπογραφών ενέτεινε τις προσπάθειες τις τελευταίες επτά μέρες. Ο πρόεδρός της, Στέφαν Βοντενιτσάροφ είπε ότι η Βουλγαρία πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έχει ληφθεί άδεια για την τοποθεσία και ότι πρέπει να αναζητήσει επενδυτές για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και μέλη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος πραγματοποίησαν χθες επίσκεψη στο Μπέλενε στις όχθες του Δούναβη και την περιοχή όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός στη χώρα, σύμφωνα με το Sofia News Agency.