Το Κόσοβο περνά στην «πλήρη ανεξαρτησία» στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση της Διεθνούς Κατευθυντήριας Ομάδας για το Κόσοβο (ISG), η οποία δημοσιεύθηκε τη Δυετέρα.

Η συγκεκριμένη ομάδα συνενώνει τις χώρες εκείνες - με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ και την Τουρκία- που υποστήριξαν εξ αρχής την ανεξαρτησία της - κατοικούμενης κατά πλειοψηφία από Αλβανούς- πρώην σερβικής επαρχίας.

Η ISG είχε υπερασπιστεί, σε πείσμα της κατηγορηματικής άρνησης της Σερβίας, την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία ανακηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008, εννέα χρόνια μετά τη λήξη των εχθροπραξιών μεταξύ του σερβικού στρατού και των Κοσοβάρων Αλβανών ανταρτών του UCK.

Η απόφαση της ISG πάντως δεν επηρεάζει σε τίποτα την παραμονή της αστυνομικής και δικαστικής αποστολής της ΕΕ (EULEX), που θα παραμείνει στο Κόσοβο τουλάχιστο μέχρι το 2014, καθώς την παραμονή στη χώρα των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί διεθνώς από 91 από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, από 22 από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ και από 24 από τις 28 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.