Τριγμούς υφίσταται η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, στον απόηχο της παραίτησης δεκάδων βουλευτών από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

Συγκεκριμένα, 49 συμπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν έως τώρα υποβάλλει την παραίτησή τους, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισίρο Οσάβα, ο οποίος εγκατέλειψε το Δημοκρατικό Κόμμα διαμαρτυρόμενος για την πρόθεση της κυβέρνησης να διπλασιάσει τον φόρο επί των πωλήσεων σε 10% έως το 2015.

Οι 38 από τους παραιτηθέντες κατέχουν έδρες στην κάτω Βουλή της χώρας, όπου ενδεχόμενη απώλεια περαιτέρω 11 βουλευτών θα οδηγούσε στην απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πιθανότατα υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Οσάβα, που έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «πρόδωσε» το λαό αφότου συνεργάστηκε με την αντιπολίτευση για την επικύρωση της επίμαχης φορολογικής αύξησης, ήταν ένα από τα ισχυρότερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκλογή των Δημοκρατικών το 2009, έπειτα από πολυετή κυριαρχία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Πηγή: skai.gr