Πρόστιμο ρεκόρ που αγγίζει το ποσό των τριών δισ. δολαρίων καλείται να πληρώσει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline ώστε να τερματιστεί η δίωξή της από τις ΗΠΑ για απάτη, που περιλαμβάνει παράνομη προώθηση φαρμάκων και ψευδείς δηλώσεις. Η GlaxoSmithKline κατηγορήθηκε για «παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους», όπως ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβιβασμό για απάτη στον τομέα της υγείας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών... και για την καταβολή του υψηλότερου προστίμου από έναν φαρμακευτικό όμιλο, δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζέιμς Κόουλ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε την ενοχή της για την παράνομη προώθηση ορισμένων σκευασμάτων, για τη δημοσίευση ψευδών στοιχείων για τις τιμές τους και την αποτελεσματικότητά τους και την παράλειψη δημοσίευσης στοιχείων που δείχνουν την αναποτελεσματικότητά τους.