Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές πηγές, η έντονη και μαχητική παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών-κατοίκων της επαρχίας Σιτσουάν ήταν η αιτία που σταμάτησε η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας χαλκού στην περιοχή.

Η κινητοποίηση έλαβε χώρα την Κυριακή και τη Δευτέρα, οργανωμένη από μέλη  περιβαλλοντικών οργανώσεων και κάτοικους της πόλης Σιφάνγκ, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση υλοποίησης του έργου, θεωρώντας το εξαιρετικά επιβαρυντικό από περιβαλλοντική σκοπιά.

Η ένταση και το πάθος των διαδηλωτών οδήγησε σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, που κατέληξαν σε τραυματισμούς και στα δύο «στρατόπεδα».

Περισσότερα από 13 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και πολλοί μαθητές που κρίνουν ότι υπονομεύεται το μέλλον τους από την εγκατάσταση της μονάδας στην πόλη. Παρά την παρουσία ανήλικων, η αστυνομία δε δίστασε να χρησιμοποιήσει βία και δακρυγόνα.

Σήμερα, οι επικεφαλής της τοπικής αστυνομικής δύναμης εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία προειδοποιούν όλους όσοι συμμετείχαν σε καταστροφές και έκτροπα ότι θα ανακαλυφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Τέλος συνέστησαν άπαντες να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν κόσμο υπέρ των διαδηλώσεων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι από εδώ και στο εξής οι ιθύνοντες θα συμβουλεύονται επιτροπές κατοίκων αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των αρχικών σχεδιασμών.

Πηγή: ΒBC

TAGS