Για «διαστρέβλωση» της συμφωνίας που επετεύχθη στη Γενεύη για το μέλλον της Συρίας κατηγορεί τη Δύση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι «η συμφωνία έχει ακριβώς το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες και τίποτε άλλο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ατυχώς μερικοί συμμετέχοντες εκ μέρους της Δύσης άρχισαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους να διαστρεβλώνουν το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κόφι Ανάν, μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία. Στις δηλώσεις αυτές, ο Αχμάντ Φαουζί έκανε λόγο για «σημαντική μεταστροφή Ρωσίας και Κίνας στο θέμα της Συρίας, που δεν πρέπει να υποτιμάται».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της Γενεύης προβλέπει μεταξύ άλλων μεταβατική κυβέρνηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Συρίας, με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη μεταφράζεται από τη Δύση σαν το πολιτικό τέλος του Σύρου πρόεδρου Μπασάρ Αλ Aσαντ. Στη διάσκεψη της Γενεύης, πήραν μέρος εκρπόσωποι των μόνιμων μέλων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επικεφαλής της διπλωματικής μηχανής της ΕΕ Κάθριν Αστον, καθώς και εκπρόσωποι του Ιράκ, του Κατάρ και του Κουβέιτ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία δεν θα δώσει το παρών στη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας», την Παρασκευή στο Παρίσι, καθώς όπως έκανε γνωστό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, η Μόσχα δεν πρόκειται να στείλει εκπρόσωπο.

Η Ρωσία κλήθηκε στη συνάντηση, ωστόσο άφησε να γίνει γνωστό ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μετά από συνάντηση που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Γκ. Βέστερβέλε.

Στη Συρία εν τω μεταξύ, αναζωπυρώθηκαν σήμερα οι μάχες γύρω από τη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς, την οποία ανακατέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια σήμερα.

Πηγή: naftemporiki.gr