Έρευνα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από Γάλλους αξιωματούχους στο σπίτι και τα γραφεία του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο της υπόθεσης παράνομης χρηματοδότησης της προεδρικής του καμπάνιας το 2007 από την εταιρία καλλυντικών L’Oreal.   Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο και ο τότε υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ ο οποίος φέρεται να είχε δεχθεί 150.000 ευρώ σε φακέλους για να καταλήξουν στα ταμία του τότε κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος.

Η υπόθεση Μπετανκούρ εμφανίστηκε το 2010, όταν η κόρη της δισεκατομμυριούχου, Φρανσουάζ Μάγερς Μπετανκούρ μήνυσε τον φωτογράφο Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, ότι έπαιρνε μεγάλα χρηματικά ποσά από την μητέρα της.

Η 88χρονη Μπετανκούρ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ασφάλεια ζωής του Γάλλου Φρανσουά Μαρί Μπανιέ, πολύ κοντινό πρόσωπο της ίδιας και του άνδρα της Αντρέ, δωρίζοντας του το ποσό του ενός δισ. ευρώ περίπου.

Αυτό εξόργισε την κόρη της που είναι η μοναδική κληρονόμος, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αμφισβητώντας την ψυχική υγεία της μητέρας της με την οποία οι σχέσεις είναι ψυχρές εδώ και χρόνια.   

Όπως υποστήριζε τότε η 58χρονη Φρανσουάζ η μήνυση αποσκοπούσε στην προστασία της μητέρας της και πως δεν ενδιέφεραν την ίδια τα χρήματα.