Ο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, ο προεδρικός υποψήφιος του Μεξικό, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της Κυριακής κατετάγη δεύτερος, δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και ζητά εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων.
«Για το καλό της δημοκρατίας αλλά και της πατρίδας, όλες οι ψήφοι οφείλεται να ανακαταμετρηθούν», σημείωσε σε δηλώσεις του προς τον τύπο ο υποψήφιος του αριστερού Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD).


Όπως προέκυψε από τα επίσημα στοιχεία που ακολούθησαν τις εκλογές της Κυριακής, ο Ενρίκε Πένα Νιέτο του κεντρώου Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) αναδείχθηκε πρώτος με περισσότερες από 6% διαφορά από τον Ομπραδόρ (38,15% έναντι 31,64%). Εν τούτοις ο αριστερός υποψήφιος κατηγορεί τον αντίπαλό του για καταστρατήγηση της εκλογικής νομοθεσίας.


Κατά τον ίδιο έχουν μαρτυρηθεί εκτεταμένες παρατυπίες. «Δεν πρόκειται για παράκληση και κάποιου είδους χάρη, αλλά για την εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου», τόνισε στη συνέχεια του λόγου του.

Παράλληλα κατηγόρησε την άλλη πλευρά για υπερβάσεις του επιτρεπόμενου ορίου σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δαπάνες, καθώς και τα ΜΜΕ για μεροληπτική κάλυψη της διαδικασίας των εκλογών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2006, ο Λόπεζ Ομπραδόρ, πρώην δήμαρχος του Μεξικό, είχε χάσει την εξουσία για λίγες μόλις χιλιάδες ψήφους, σ’ ένα εκλογικό σώμα 50 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, από τον πρώην πρόεδρο Φελίπε Καλντερόν.


Αμφισβητώντας κι εκείνο το αποτέλεσμα, οι υποστηρικτές του για μήνες διαδήλωναν στους δρόμους ζητώντας ν’ αποδοθεί αυτό που εκείνοι θεωρούσαν δικαιοσύνη, δηλαδή την ανάδειξη του Ομπραδόρ ως προέδρου.


Πηγή: BBC