Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δε βρίσκει λόγο ώστε να μην είναι σύμφωνος με την προοπτική εκταφής του Γιάσερ Αραφάτ, με σκοπό να εξεταστεί αν ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστίνιων δηλητηριάστηκε, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Αμπάς.
Μάλιστα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνάχ συνέχισε λέγοντας πως η παλαιστινιακή αρχή θα απευθυνθεί σε Άραβες ειδικούς και διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων με επιδίωξη να διαλευκανθούν οι αιτίες του θανάτου.


Νωρίτερα, ο Σαέμπ Έρεκατ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Παλαιστίνιων, είχε ζητήσει διεθνή έρευνα των συνθηκών που οδήγησαν τον Αραφάτ στο θάνατο.


Αυτή μοιάζει να είναι η αρχή μίας νέας περιόδου ερευνών, αλλά και η κατάληξη της εννεάμηνης προσπάθειας του Al Jazeera να εξετάσει το «γιατί» στα ρούχα και τα υπάρχοντα της τελευταίας ημέρας του Αραφάτ εντοπίστηκε αυξημένη παρουσία πολωνίου, ενός εξαιρετικά ραδιενεργού στοιχείου.


Ειδικοί του Ραδιοφυσικού Ινστιτούτου της Λωζάνης, οι οποίοι μελέτησαν το ρουχισμό του Αραφάτ, επεσήμαναν ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούσε να προσφέρει η μελέτη των κοκάλων του νεκρού.


Η παλαιστινιακή πλευρά τονίζει ότι δε συντρέχουν πολιτικοί ή και θρησκευτικοί λόγοι που να αποκλείουν την εκταφή, η οποία πιστεύεται πως θα ρίξει «φως» στα γεγονότα.

Πηγή: Al Jazeera