Τρεις νεκροί είναι ο έως τώρα απολογισμός σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ κατοίκων και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο βόρειο Περού.
Αιτία της έντασης είναι το πρόγραμμα κατασκευής εγκαταστάσεων ορυχείου χρυσού στις βόρειες περιοχές της χώρας (Minas Conga) από μία αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία που εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα.


Το σχέδιο κατασκευής των εγκαταστάσεων προβλέπει μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων η οποία θα έχει ολοκληρωθεί το 2015, χρονιά που έχει υπολογιστεί να λειτουργήσει το ορυχείο.


Εάν ευοδωθούν οι σχεδιασμοί, η μονάδα αυτή θα αποτελέσει συνέχεια του μεγαλύτερου αντίστοιχου ορυχείου της Λατινικής Αμερικής (Minera Yanacocha).


Η εταιρεία έχει προβλέψει την αποστράγγιση τεσσάρων λιμνών που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, στην περιοχή που πρόκειται να δημιουργηθεί η μονάδα, και τη μεταφορά των υδάτων τους σε αποταμιευτήρες που θα δημιουργήσει.


Οι κάτοικοι της περιοχής, φοβούμενοι την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων με τους υδάτινους πόρους τους, αντιδρούν έντονα, ιδιαίτερα μετά την υποστήριξη που εν τέλει προσέφερε ο δήμαρχος της περιοχής στο έργο.


Η σφοδρότητα των κινητοποιήσεων οδήγησε την κυβέρνηση του προέδρου Ουμάλα να κηρύξει τρεις βόρειες επαρχίες της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τριάντα ημέρες.


Πηγή: BBC
TAGS