Ο πακιστανικός κλάδος των Ταλιμπάν απείλησε σήμερα ότι από εδώ και στο εξής θα χτυπά τα νατοϊκά φορτηγά που θα διέρχονται του εδάφους του Ισλαμαμπάντ με προορισμό το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία ΗΠΑ-Πακιστάν, θ’ ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα της ασιατικής χώρας στα φορτηγά οχήματα της συμμαχίας με κατεύθυνση την Καμπούλ. Οι μεταφορικές δίοδοι είχαν κλείσει τον περασμένο Νοέμβριο, όταν από νατοϊκό στρατιωτικό σφάλμα, 24 μέλη των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν.


Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους εκλαμβάνουν αυτή την ενέργεια ως εχθρική, αφού υποστηρίζουν ότι το φορτίο που μεταφέρεται αποτελεί υλικό που χρησιμοποιείται για να πληγούν στρατιωτικά οι θέσεις τους.


Μετά την απόφαση για άνοιγμα των διαδρομών, οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι οι οδηγοί των νατοϊκών φορτηγών «θα θεωρούνται φιλικά προσκείμενοι στις ΗΠΑ» και ως εκ τούτου θα υφίστανται τις συνέπειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος τους.


Στο παρελθόν και πριν κλείσουν οι δίοδοι, πολλές αντίστοιχες αποστολές φορτίων είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των ισλαμιστών ανταρτών με αποτέλεσμα πολλές φορές οι συμμαχικές δυνάμεις να μετρούν σημαντικές απώλειες.

Πηγή: CNN