Σε νέα καταμέτρηση περισσότερων εκ των μισών ψήφων της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας, προχωρούν οι αρμόδιες αρχές του Μεξικό.
Όπως διαπιστώθηκε, κατά την καταμέτρηση υπήρξαν διευρυμένα φαινόμενα ασυνέπειας προς τις υποδείξεις του φορέα που επέβλεπε την όλη διαδικασία. Συνολικά 78.012 κάλπες θα ελεγχθούν και πάλι, από τις 143.000 που είχαν στηθεί σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του Ομοσπονδιακού Εκλογικού Ινστιτούτου του Μεξικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα επανακαταμετρηθεί το 61% των καλπών για τη Γερουσία και το 60% των αντίστοιχων για το Κογκρέσο.

Ο νικητής της πρώτης καταμέτρησης, ο πολιτικά κεντρώος Ενρίκε Πένια Νέτο, δήλωσε σίγουρος για την επικράτησή του και κατά τη νέα καταμέτρηση.

Από την άλλη, ο αριστερός Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, που κατετάγη δεύτερος, αμφισβητώντας όμως το αποτέλεσμα, ελπίζει σε διαφορετική εξέλιξη.

Έως τώρα κατηγορεί τον αντίπαλό του για εξαγορά ψήφων, αθέτηση των ορίων που αφορούσαν στο ύψος των προεκλογικών δαπανών, καθώς και παρατυπίες κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά την εξαγορά ψήφων, το κόμμα του Πένια Νέτο, λίγο πριν τις εκλογές, μοίρασε, με απλή επίδειξη ταυτότητας των πολιτών, κουπόνια για εξαγορά τροφίμων από παντοπωλεία της χώρας.

Σύμφωνα με το Λόπεζ Ομπραδόρ, θα έπρεπε να τελεστεί πλήρης δεύτερη καταμέτρηση, αφού οι επιτελείς του διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων σχεδόν σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Πηγή: Guardian